Elektrikli Araç Şarj İstasyonları

ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞARJ İSTASYONLARI

Elektrikli araç şarj istasyonlarındaki artışı birçok gelişme ile paralel ilerlemiştir. Yenilenebilir enerji ve elektrik teknolojisindeki gelişmeler yaşamımızın her alanına olumlu olarak yansımaktadır. Ulaşım sistemlerinde yansıması ise elektrikli arabalar, elektrikli otobüsler ve elektrikli bisikletlerin sayılarının artış göstererek yaygınlaşması ile olmuştur. Araçlardaki artışla beraber enerji ihtiyacı ve araç şarj istasyonu talebi artış göstermiştir.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kurulum Maliyeti

Elektrikli araç şarj istasyonu sayısı çok hızlı bir şekilde artarken mevcut elektrik altyapıları yeni şarj istasyonları için yetersiz kalmaktadır. Hızlı dolum sağlayan bir DC şarj cihazının kurulumu ise 50-100bin USD (Trafo dahil) arasında bir maliyet oluşturmaktadır. DC şarj cihazları şehirlerarası yolculuklar için önemli yere sahiptir. Şehir içlerinde ise çok daha ucuza ve daha sık kurulabilen AC araç şarj cihazları parklara, sokaklara, apartman önlerine, işyerlerindeki mevcut elektrik altyapısına entegre edilebilmektedir.  Bunun için ise yine mevcut elektrik altyapısının olması gerekmektedir. Yaklaşık bir DC araç şarj cihazı sayısına 30-40 tane AC araç şarj cihazı kurulabilmektedir. Standart sistemlerin haricinde Seaktürk ile aydınlatma alt yapısıyla paralel olarak çalışabilecek Lumicharger inovasyonu kullanarak bu sayıyı 50 ye kadar çıkabildiği görülmektedir.

Herkes için Araç Şarj İstasyonu - LUMiCHARGER

Lumicharger, gün içerisinde kabloları ve enerjisi olmasına rağmen çalışmayan aydınlatma alt yapısını kullanan minimum maliyetli araç şarj istasyonu çözümü olarak karşımıza çıkmaktadır. Şehirlerde mevcut aydınlatma sistemi ile paralel çalışan istasyonlar trafo kurulumu ve kablolama yapmadan hızlı bir şekilde araç şarj istasyonu ihtiyacına cevap verebilir konumda olacaklardır. Bu sayede şehirlerde yollar ve kaldırımların kazılmasına ihtiyaç yoktur. Seaktürk mevcut genel aydınlatma ağını kullanarak şarj istasyonlarını her yerde bulunan lambalara entegre edebilir. Vatandaşlar arabalarını Park ettiği her yerde (iş, konut, otopark) araçlarını şarj edebilecekler.

Araç Şarj İstasyonu ve Aydınlatmanın Entegre çalışması

Bağımsız elektrikli araç şarj istasyonları ve aydınlatma armatürleri mevcut gücü ihtiyaca göre paylaştırmak için Seaktürk akıllı şehir kontrol sistemi ile iletişim kurar. Gün boyunca sokak aydınlatması bekleme modunda kalır ve elektrikli araç şarjı için tam hat kapasitesi kullanılır. Geceleri, kapasitenin bir kısmı aydınlatma için, geri kalanı araçlar için kullanılır. Armatürlerin gücünün ilerleyen saatlerde azaltılması ile (gece boyunca %100 yoğunluğun gerekmediği zamanlarda ve yerlerde) araç şarjı için ayrılan güç kapasitesi artırılmaktadır. Bu otomatik yük dengeleme sistemi ile otonom olarak sağlanmaktadır.

Lumicharger Aydınlatma Kontrolü Olmadan Çalışabilir Mi?

Evet. Elektrikli araçların (EV) şarjı için mevcut gücü paylaştırarak bağımsız olarak çalışabilir veya Seak aydınlatma kontrol sistemi ile iletişim kurabilir.

Birden Fazla Araç Şarj Cihazı Kendi Arasında Mevcut Akım Dağıtımını Nasıl Yapar?

Otomatik yük dengeleme özelliği sayesinde dağıtım akımından sistemde kullanılan master kontrol ünitesi sorumludur. Dağıtım, serbest kullanılabilir kapasiteye ve araç tipine göre yapılmaktadır.

LUMiCHARGER Şarj İstasyonu Çeşitleri Nelerdir?

Sabit Tip Model (bir veya iki soket), Kutu tipi Model veya genel aydınlatmaya direğine entegre edilmiş Direk tipi Model EV şarj cihazlarıdır.

Şarj Etmeden Önce Kimlik Doğrulama Nasıl Çalışır?

EV şarj istasyonuna RFID kartlarla temas edebilir, özel uygulamada QR kod etiketini tarar veya Kredi Kartı ve SMS ile ödeme yapılabilir.

Tip 1 Ve Tip 2 AC Konnektörü Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?

Tip 1 konnektör en çok ABD'de kullanılır ve sadece bir faz ve iki kontrol pimi için bir pime sahiptir. Tip 2 konektör en çok Avrupa ülkelerinde kullanılır ve üç faz ve iki kontrol pimi için üç pime sahiptir. LUMiCHARGER tip 2 konektöre sahiptir.

Tip 2 Konektörle Uyumlu Bir Kablom Yoksa Ne Yapmalıyım?

Adaptörler yaygın olarak mevcuttur.

Şarj İçin Kaç Faz Kullanılacak?

Bu, şarj edilen aracın türüne bağlıdır. Örneğin Nissan Leaf sadece 1 faz kullanır, Tesla 3 faz kullanır. LUMiCHARGER 3 fazın tümünü sağlayabilir.

Ortalama Şarj Süresi Neye Bağlıdır?

Bu süre araç türüne göre değişir. IEC standardına göre şarj cihazı 3x32A için maksimum akımdır. Nissan leaf akımı 1x32A ile sınırlandırıyor. Tesla ise akımı 3x24A ile sınırlandırıyor. LUMiCHARGER 3x25A ile sınırlıdır.

Elektrikli Araç Şarj Kullanım Ödemesi Nasıl Yapılır?

Sürücü önce QR kodunu tarayarak, RFID kartı ile veya mobil uygulamayı kullanarak şarj cihazının kilidini açar. Ağ geçidi operatörü, kullanılan elektrik için bireysel kullanıcılara fatura düzenleyecek ve ödemeleri tahsil edecektir. Genellikle kredi kartı tercih edilir. Şehir, ödemeyi ağ geçidi operatöründen alır ve bu nedenle herhangi bir ek yönetime ihtiyaç duymaz. Sistemi mevcut EV şarj ödeme sistemleri (EV-Mapa, Greenway, Zse, RWE) ve yerel çip kart sistemleri (Bratislava, İstanbul kartı) ile entegre edebiliriz.

Ödeme Ağ Geçidi Nedir?

Ödeme ağ geçidi, ücretlendirme için kredi kartı ödemelerini işleyen bir e-ticaret hizmetidir. Greenway ayrıca belediyeler için şarj araçlarının sayısı ne kadar elektrik tükettiğine kadar tüm maliyet hakkında düzenli rapor hazırlamaktadır.